Een streepje geschiedenis


Ons koor is ondertussen al meer dan 130 jaar actief in het Waasland. Daarmee zijn we het oudste nog bestaande vocale gezelschap in de Regio. Wat we zo af en toe wel eens durven te vermelden…

Historiek


Het Koninklijk Gemengd Koor Sint-Gregoriusgild werd in 1889 opgericht door Florimond Sax. Het verwierf zijn naam na een fusie in 1892 met het Sint-Gregoriuskoor uit de plaatselijke Bisschoppelijke Normaalschool. Van bij de aanvang gemengd, had het koor een dubbel doel. Het mannenkoor luisterde de ‘Goddelijke diensten’ op en het gemengd koor verzorgde ‘kunst- en volkscantates’.
Vanaf 1920 is het gemengd koor klaar om grote koorwerken uit te voeren: ‘Die Schöpfung’ en ‘Die vier Jahreszeiten’ van Haydn; ‘Das Paradies und die Peri’ van Schumann en werken van streekgenoot Edgard Tinel.
Na de dood van Florimond Sax in 1934 (hij bleef tot dan dirigent van het koor !) wordt Fernand Van Durme de nieuwe dirigent. Onder zijn leiding beleeft het koor zijn grootste bloei en voert het veel werken uit van eigentijdse Vlaamse componisten.
In 1951 volgt Robert Hellemond de naar Leopoldstad vertrokken dirigent op. Het koor voert voornamelijk religieus werk uit van Mozart, Haydn en Schubert.
In 1991 komt Marc Van den Broeck aan de leiding; hij is pas de vierde dirigent na ruim 100 jaar. Onder zijn impuls wordt het koor uitgebreid met veel jonge zangers en wordt het repertoire volledig vernieuwd.
De 110de verjaardag wordt uitgebreid gevierd. Bij de voltooiing van de restauratie van ‘hun’ Onze-Lieve-Vrouwekerk treedt het koor in november 1998 op met de Mariakantorij. In april 1999 volgt een koorontmoeting met De Wase Lijsters en het Sint-Ceciliakoor, beide uit Sint-Niklaas, het Sint-Martinuskoor uit Beveren en het Piuskoor uit Hoogstraten.
Na dit jubileumjaar brengt het koor voor de eerste maal een aperitiefconcert in de Salons voor Schone Kunsten. Daarnaast volgen er ook steeds meer grote projecten: ‘Freedom’, een project met negen koren en Harmonie ‘De Kunstvrienden’ dat in de Singel te Antwerpen plaatsvindt (2003) en de gospelconcerten met de Amerikaanse zangeres Lea Gilmore en Will Tura in het Gentse Kuipke (2004).
Begin 2005 behaalt het koor met onderscheiding een klassering in eerste afdeling in de koorwedstrijd van de provincie Oost-Vlaanderen. In september neemt het koor ook deel aan de tweede editie van ‘Freedom’ georganiseerd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Vredesfeesten op de Grote Markt.
Sinds het voorjaar van 2006 is Johan De Leenheer dirigent van het Koninklijk Gemengd Koor Sint-Gregoriusgild. Samen brengen zij in het najaar van 2006 een Herfstconcert in de Salons voor Schone Kunsten. In 2007 voert het koor werken uit van Buxtehude, Leavitt en Barber op het succesvolle kerstconcert ‘Winterstemming’. Meer dan 350 mensen zijn aanwezig.
In 2009 behaalt het koor opnieuw een klassering in 1ste afdeling op de provinciale koorzangtoernooien van Oost-Vlaanderen. 2009 is ook een jubileumjaar. We vieren 120 jaar Gregoriusgild met een groots opgevat concert: solisten, een uitgebreid orkest en een hoog gegrepen programma: het ‘Gloria’ van Vivaldi, volgens Klara het meest geliefde koorwerk in Vlaanderen. Dit concert is één van de meest succesvolle uit onze moderne geschiedenis; we hebben meer dan 700 toeschouwers in een volgepakte Onze-Lieve-Vrouwekerk!
In 2010 zetten we de traditie van aperitiefconcerten voort, met een mix van barok tot hedendaagse pop en een sprankeltje moderne klassieke muziek.
In 2011 staat het koor in de Bozar met Duke Ellington’s ‘Sacred Concert’ en later dat jaar geven we een optreden met orgelvirtuoos Erwin Van Bogaert.
In 2013 bevestigt het koor opnieuw de klassering in 1ste afdeling op de provinciale koorzangtoernooien van Oost-Vlaanderen.
In 2014 bestaat het koor 125 jaar en dat wordt passend gevierd met uitvoeringen van de ‘Carmina Burana’ in Sint-Niklaas, Gent (Theater ‘De Capitole’) en Lochristi. De opkomst in de Don Boscokerk te Sint-Niklaas (wederom meer dan 700 luistereraars) bevestigt de waardering van de afgelopen jaren.
Dit jaar beleefden wij op 12 maart een prachtig concert met op het programma : ‘The Armed Man, A Mass for Peace’ van Karl Jenkins en als voorprogramma de ‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo. Een van de hoogtepunten, zoniet het hoogtepunt, in de laatste tien jaar onder de leiding van Johan. Ter illustratie: de lovende reacties van ons publiek.

My Image